AMOR EXTREM

Projecte basat en la qualitat transgressora de l’art, expressant l’Amor Extrem per la Natura, l’Art i la Vida en el moment més incert del confinament pel COVID19.

Corona A-FAD Patrícia-Aguiló

Corona Finalista – Premi del Públic ENJOIA’T 2020-21, A-FAD i Escola Arsenal
Materials: realitzada fora del taller, en ple confinament, amb materials naturals de l’entorn (fulles d’atzavara i taronja deshidratada).
Concepte: En moments de gran incertesa sorgeix la necessitat d’expressar ‘Amor Extrem’ per la Natura, l’Art i la Vida. La qualitat transgressora de l’art es reflexa en un ritual de coronació inspirat en els pobles totèmics i en l’interaccionisme simbòlic, on tota la comunitat artística hi participa. La corona trasllada a l’artista premiat els atributs de l’animal totèmic escollit, la mantis religiosa, assegurant la protecció dels valors artístics fins a la propera edició.

ull taronja amor-extrem patrícia-aguiló

Treball realitzat dins del projecte RITUALS de l’Escola d’Art Arsenal, durant els mesos de març i abril de 2020, en ple confinament pel COVID19, quan vaig escriure aquest text.

‘El so de la Natura omple el cel;
més net que mai.
Connexió creativa ancestral;

noves eines i materials, sempre presents.
L’ara més extrem;

fluir, confiar…
El so de la Natura omple el cel’

Durant el confinament, a més a més d’incertesa, també va ser molt inspirador i emocionant per mi veure com la Natura s’estava expressant i alliberant de la nostra presència. Aquest treball és conseqüència de tot el viscut aquells dies, i és especialment estimat per mi. El desig de noves oportunitats per cuidar de la Natura i de la Vida.

L’objectiu del projecte era basar-se en un ritual per realitzar una corona per a l’entrega del Premi Opinió dins del marc de l’ENJOIA’T. L’edició 2020 va quedar anul·lada i la corona proposada va ser seleccionada com a Finalista de l’edici´ó 2021.

‘Amor Extrem’ es centra en la qualitat transgressora de l’art, valorada dins dels premis, i en un ritual de coronació inspirat en els pobles totèmics, escollint la Mantis Religiosa com animal totèmic que corona l’artista premiat, tot establint un paral·lelisme amb el ritual escollit, que el convertirà en el tòtem de la comunitat artística.

En temps d’extrema incertesa, la corona vol parlar també d’oportunitats, remarcant la necessitat d’expressar amor extrem per la natura i l’art, així com també per la comunitat artística representada per l’A-FAD i els Premis Enjoia’t, assegurant de forma simbòlica la ‘supervivència’ dels seus valors fins a la propera edició.

Realitzat en ple confinament, els materials són de km0, unes fulles seques d’atzavara recollides d’un petit terreny del costat de casa durant les curtes passejades que podia fer amb la meva gossa Duna.

Cosits mb fil i agulla, cada fragment, un a un, trobant punts d’encaix, fent proves, deixant fluir el procés de creació, trobant poc a poc la forma de la corona. Posteriorment es va reforçar amb juntes de fusta de faig.

Amb una petita fulla d’atzavara també va sorgir un anell, com una petita mantis, preparada per capturar….

Poc a poc, l’artista. a punt de ser coronat. es va transformant en el tòtem de la comunitat, a través dels atributs del seu animal totèmic.

Quan l’artista, o t`òtem, és coronat, la transformació és completa i els valors de la comunitat artística quedaran protegits pels atributs del seu animal totèmic fins a la propera edició.

La mantis, representada per l’atzavara i un tall de taronja deshidratada i cremada, mimetitzada en l’entorn, observant atenta la realitat que l’envolta i, com l’artista, disposat a atacar amb la seva obra transgressora, impactant en la societat, protegint la reproducció dels valors de la seva comunitat, expressant l’amor extrem per la Vida. (imatges de la mantis, d’autor desconegut o no trobat)

El Ritual de Coronació proposat està inspirat en la Interacció Social des de la perspectiva dramatúrgica d’Erving Goffman. Així, en el marc de l’entrega de premis ENJOIA’T representaria una escenificació que conservi un ordre expressiu d’acord amb els valors que la comunitat d’artistes vol expressar, preservar i promoure.
A continuació el vídeo que explica el ritual de coronació pro`posat.

(Piruleta de suc d’atzavara amb una petita fulla d’atzavara)
Amor extrem per la Natura i l’Art;
amor extrem per la Vida.